Schools

Layers in the Peace Machine - Materials for schools and teachers

 

Rauhankoneen kerroksia

- OPETUSMATERIAALI -



Tämä viides- ja kuudesluokkalaisille suunattu materiaali on osa Ekho Collectiven Rauhankoneen kerroksia -teosta, joka kuuluu Oulu2026-kulttuuripääkaupunkiohjelmaan.

  • Tämän opetusmateriaalin avulla rakennatte oman merkityskartan ja sen kautta osallistutte myös rauhankoneen rakentamiseen.

    Opetuskerroilla oppilaat pohtivat rauhan merkityksiä, kirjoittavat ylös muistojaan ja järjestävät tekstejä tekoälyn tavoin.

    Tämä rakennusprosessi auttaa oppilaita kehittämään vuorovaikutustaitoja, itsereflektointia sekä ymmärtämään erilaisia näkökulmia rauhaan ja konflikteihin.

    Voit hyödyntää materiaalia opetuksessasi vapaasti missä päin maailmaa tahansa.

  • Rauhankoneen kerroksia -teos pohjautuu tekoälytutkija Timo Honkelan kirjaan Rauhankone -Tekoälytutkijan testamentti (2017). Kirjassa Honkela visioi useita erilaisia tekoälyjärjestelmiä, jotka muun muassa sujuvoittavat kommunikaatiota ja edistävät myötätuntoa. Yhdessä nämä pienemmät koneet muodostavat Rauhankoneen, joka auttaa ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Rauhankoneen rakentamiseen vaaditaan paitsi teknistä osaamista, myös paljon ymmärrystä siitä, miten ihmiset ja ihmisyhteisöt toimivat.

    Honkela ajatteli, että erimielisyydet voivat johtua siitä, että vaikka ihmiset käyttävät samoja sanoja, he tarkoittavat eri asioita. Toisinaan taas käytämme eri merkityksiä silloin, kun tarkoitamme samaa asiaa.

    Ekho Collective tutkii teoksessaan rauhaa vuorovaikutuksellisena, jatkuvana prosessina. Teoksessa osallistujat kirjoittavat muistoja rauhasta, jotka kootaan tekoälyn avulla merkityskartaksi. Kartalla merkityksiltään samanlaiset tarinat ovat lähekkäin ja erilaiset tarinat puolestaan kaukana toisistaan. Näin teos havainnollistaa, miten käsitykset rauhasta sekä muistuttavat toisiaan, että eroavat toisistaan.

 
 
 
  • Kokonaisuudessa on kolme osaa: Pohjustus, Osallistuminen teokseen sekä Reflektio (pohdinta)

  • Suosittelemme noudattamaan annettua järjestystä

  • Kolmas osa edellyttää ensimmäisen osan suorittamista, mutta muuten materiaalia voi hyödyntää halutessaan vain osittain


 

Osa 1: Pohjustus

Koulussa, 45 min
Valmistautuminen: Valkoisia paperiarkkeja/lappuja, lyijykyniä ja pyyhekumeja, värikyniä

Pohdiskelua luokassa rauhan teemasta. Sisältää johdattelevan tehtävän, joka auttaa oppilaita syventymään aiheeseen. Tavoitteena on kirjoittaa ja kerätä muistoja ja palata niihin vaiheessa 3, jolloin niistä rakennetaan rauhan merkityskartta.

 

 

Osa 2: Osallistuminen teokseen

Vierailu Oulun Kaupungintalolla
Valmistautuminen: Matkat, ajan varaaminen ryhmälle Oulu2026 -sivustolta

Koululuokalla on mahdollisuus vierailla Oulun Kaupungintalolla ja kokea vuorovaikutteinen Rauhankoneen kerroksia -teos. (tietoja päivitetään kevään 2025 aikana)


ja/tai


Virtuaalinen osallistuminen, 30 min
Valmistautuminen:
Verkkoyhteys, päätelaitteet

Luokat, jotka eivät pääse vierailemaan Oulun Kaupungintalolla, voivat osallistua teoksen virtuaaliseen osaan. Oppilaat ja opettaja avaavat Rauhankoneen kerroksia -teoksen verkkototeutuksen, jossa he pääsevät tarkastelemaan varsinaisen teoksen alati muuttuvaa rauhan merkityskarttaa ja jakamaan oman muistonsa kartalle.



 

Osa 3: Reflektio

Koulussa, 45 min
Valmistautuminen: Koostetut muistot, tilaa muistojen järjestämiseen joko taululle, lattialle tai pöydille

Viimeisessä osassa löydetään yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia eri rauhanmuistojen välillä ja luodaan niistä rauhan merkityskartta.